Dostupni linkovi

Vučić: O putu u Srebrenicu odlučuje Srbija a ne drugi


Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će njegov eventualni odlazak u Srebrenicu na obeležavanje 20 godina od ratnog stradanja Bošnjaka biti odluka Srbije, a ne SAD, Velike Britanije ili Rusije, te istakao da će Beograd glasati za rezoluciju o Srebrenici samo ako tekst bude dobar.

On je rekao novinarima na beogradskom Trgu Republike da ne razume zašto neki pišu nacrte rezolucije, a da Srbija nije o tom upoznata.

Na pitanje da li smatra delom pritiska na Srbiju najavu rezolucije o Srebrenici, Vučić je još jednom ponovio da na njega "niko ne može da vrši pritisak".

"Išao ili ne išao u Srebrenicu, to će biti odluka Srbije, a ne odluka SAD, Velike Britanije, Ruske Federacije ili bilo koga drugog. Znam da u to niko u Srbiji ne veruje, ali ja sam rekao istinu! To zavisi od bezbroj faktora. Tražim samo malo strpljenja u vezi sa tim pitanjem. Sve te odluke nisu lake za nas", kaže predsednik Vlade Srbije.

U vezi sa mogućim zahtevom Srbije da Rusija u Savetu bezbednosti UN uloži veto na rezoluciju o Srebrenici koju Velika Britanija priprema, Vučić je ponovio da ne može da kaže ništa jer još nije vidio tekst dokumenta.

Na pitanje da li će Srbija odustati od zahteva da joj Švajcarska izruči ratnog komandanta bošnjačkih snaga u Srebrenici Nasera Orića, Vučić je odgovorio da srpske nadležne organe treba pustiti da rade svoj posao.

U vezi sa njegovom jučerašnjom izjavom da se oko Srbije "stvara opasan krug", Vučić je pojasnio da je mislio na "spoljnopolitički krug", kada je pominjao Kosovo, i Srebrenicu i akciju "Oluja".

"Iskreno mislim da stvarno treba da se posvetimo budućnosti, a ne stalno da se vraćamo u prošlost i tražimo razloge za razlike i sukobe. Plašim se da mali broj ljudi stvarno to želi", naveo je Vučić.

XS
SM
MD
LG