Dostupni linkovi

“Save the Children” proteran iz Pakistana po optužbi za nelegalni rad


Pakistanske vlasti će pojačati kontrolu nad humantiarnim organizacijama koje rade “bez ikakvih pravila”, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova nakon naloga međunarodnoj organizaciji “Spasimo decu – Save the Children” da napusti ovu zemlju u roku od 15. dana.

Pakistanska policija je saopštila da je ova organizacija uključena u “anti-pakistanske projekte”, kao i da su “njene aktivnosti bile sumnjive”. Zvanični Islamabad poslednjih godina optužuje ove organizacije da služe kao pokriće za špijunažu.

Organizacija “Save the Children” protestovavala je protiv odluke pakistanskih vlasti odbacujući njene optužbe.

Ova humanitarna organizacija je došla u sukob sa vlastima od 2011. kada je optužena za veze sa doktorom koga je navodno angažovala CIA da bi joj pomogao u pronalaženju Osame bin Ladena koji je ubijen te godine u Abotabadu. “Save the Children” je negirao ove optužbe. Od tada su vlasti članovima ove organizacije uskraćivale vize, što je otežavalo dostavljanje preko potrebne humanitarne pomoći.

Prema podacima globanong saveza organizacija civilnog društva (CIVICUS), Pakistan je u decembru prošle godine ukinuo registraciju za oko tri hiljada lokalnih humanitarnih udruženja.

XS
SM
MD
LG