Dostupni linkovi

Pad atinske berze nakong povlačenja MMF-a iz pregovora


Vrednost deonica na Atinskoj berzi naglo je jutros izgubila vrednost pošto je Međunarodni monetarni fond, zbog odbijanja Grčke da prihvati njegove i uslove ostalih poverilaca za isplatu poslednje tranše kreditne pomoći, povukao iz Brisela svoje predstavnike u pregovorima i vratio ih u Vašington.

Indeks Atinske berze je jutros pao za 3,8 odsto nekoliko minuta posle njenog otvaranja.

Kreditori su oštro reagovali na stavove grčke vlade, a najoštriji je bio MMF, koji je juče saopštio da su se njegovi pregovarači vratili u SAD jer ne vide da će biti napretka u pregovorima i da ostaju ključne razlike između kreditora i levičarske vlade u Atini.

Prethodno je predsednik Evropske unije Donald Tusk upozorio Grčku "da nema više vremena za kockanje".

Grčki zvaničnici međutim optimistički govore o sporazumu s kreditorima, koji mora biti postignut pre kraja meseca, kada ističe važeći paket pomoći Grčkoj vredan 240 milijardi evra, a dospeva joj rata otplate kredita MMF.

Ako postigne sporazum, Grčka će moći da plati ratu kredita i izbegne bankrot, koji bi je mogao izvesti iz evrozone.

Međutim, stav kreditora je značajno umanjio te šanse.

Od Grčke se, pored ostalog, traži da reformiše penzioni sistem i da jo jednom smanji i minimalne najmanje penzije, manje od 300 evra mesečno. Vrhovni upravni sud Grčke je, pak, ove nedelje poništio protivustavno smanjenje penzija koje je grčka vlada 2012. uvela na zahtev kreditorske trojke, u kojoj je i Međunarodni monetarni fond.

XS
SM
MD
LG