Dostupni linkovi

Evropgrupa: Atina mora da donese teške odluke


Grčka nema drugu opciju osim da donese teške odluke koje traže međunarodni poverioci, ako želi da osigura dodatni zajam i izbegne bankrot, rekao je šef evrogrupe Jeron Dijselblom.

"Ako grčka Vlada ne može da prihvati činjenicu da nema lakih rešenja i da se moraju doneti teške odluke, onda je sama. Mi ne možemo da pomognemo Grčkoj, ako ona ne želi da pomogne sama sebi", rekao je Disjelblom finskom listu "Helsingin sanomat".

Prema njegovim rečima, sporazum se još može postići na vreme da se odblokira pomoć pre kraja meseca. On je rekao da su grčki poverioci otvoreni za pregovore, ako ekonomski prijedlozi Atine budu smisleni.

"Politička odluka se može doneti već sutra, sve dok je kredibilna i osigurava grčku finansijsku nezavisnost", rekao je on.

Disjelblom, kao šef evrogrupe, predstavlja ministre finansija zemalja evrozone. On je, takođe, holandski ministar finansija.

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) napustili su juče pregovore u Briselu zbog "velikih razlika", dok je predsednik Evropskog savjeta Donald Tusk juče direktno rekao Atini da prestane da se kocka sa svojom budućnošću.

XS
SM
MD
LG