Dostupni linkovi

Vujović: Deficit u junu dva odsto BDP


Ministar finansija Srbije, Dušan Vujović izjavio je danas da se javne finansije Srbije kreću u dobrom smeru i da su velike šanse da se do kraja godine ublaže mere štednje preduzete u cilju fiskalne konsolidacije.

Vujović je u Bečićima na Samitu ministara finansija i guvernera centralnih banaka regiona kazao da je budžetski deficit Srbije u maju iznosio 1,6 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a da očekuje da u junu bude dva odsto BDP, odnosno, 40 milijardi dinara.

On je rekao da očekuje da deficit do kraja ove godine ne bude veći od 114 milijardi dinara, iako je bilo planirano 191 milijardu dinara, što znači da će uštede iznositi oko 600 miliona evra.

Revizija sporazuma sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) koji obuhvata smanjenje penzija i plata u javnom sektoru ove i naredne dve godine, po rečima Vujovića obaviće se krajem avgusta i tada će se znati da li će postojati osnov za ublažavanje preduzetih mera štednje.

To će, kako je istakao, zavisiti od daljih privrednih kretanja, pre svega od toga da li će biti obnovljena proizvodnja uglja koja je bila smanjena usled prošlogodišnjih poplava.

XS
SM
MD
LG