Dostupni linkovi

Franucuska: Presuda Strauss-Kahnu


Francuski će sud u petak izreći presudu o tome je li bivši direktor MMF-a Dominique Strauss-Kahn kriv za seksualne prijestupe i hoće li čovjek koji je nekad imao izglede postati francuskim predsjednikom završiti u zatvoru.

Četiri godine nakon optužbi za seksualno zlostavljanje spremačice u newyorškom hotelu, koje je okončalo njegove političke ambicije i zvjezdanu karijeru, Strauss-Kahn će saznati hoće li drugi slučaj za seksualna kaznena djela u njegovoj vlastitoj zemlji završiti osudom.

Ovaj 66-godišnji političar koji se finansijski nagodio sa spremačicom Nafissatou Diallo u newyorškom hotelu Sofitel nakon što su newyorški tužitelji odustali od kaznenog progona 2011. u Francuskoj je optužen za poticanje na organizaciju orgija s prostitutkama.

Od povratka u Pariz s mjesta direktora MMF-a u Washingtonu Strauss-Kahn pokušava izgraditi novi život konzultantskim poslovima i neuspješnom investicijskom tvrtkom i novom životnom družicom nakon što ga je napustila supruga novinarka Anne Sinclair, inače bogata nasljednica.

On je zanijekao bilo kakve krivnju za seksualne optužbe.

U francuskoj aferi "Carlton" nazvanoj po luksuznim hotelima Strauss-Kahn optužen je da je krajem 1990-ih poticao na organiziranje orgija s prostitutkama.

U Francuskoj odnos s prostitutkom nije kazneno djelo no poticanje na druženje s njima ili osiguravanje prostitutki jeste i kazne za takva djela kreću se do deset godina zatvora i novčane kazne do 1,5 miliona eura.

Njegova obrana tvrdi da Strauss-Kahnu nije bilo poznato da su žene s kojima se upuštao u odnose u hotelima u Parizu, Lilleu i Washingtonu bile prostitutke, a negira i da je poticao na njihovo angažiranje.

Presuda u Lilleu označit će posljednju epizode sage o bludničenju koja je počela uživo na televiziji kada je prikazan kako ga u lisicama odvode u New Yorku s aviona kojim je trebao odletjeti u Pariz, prenosi Index.hr.

XS
SM
MD
LG