Dostupni linkovi

Makedonija: U pograničnom selu nađeno 128 migranata


Makedonska policija otkrila je danas 128 migranata i izbeglica skrivenih u jednom selu na severu zemlje, koji su preko Balkana krenuli ka bogatijim zemljama Evropske unije. Imigranti, uglavnom iz Sirije i Iraka, nađeni su u pet kuća u mestu Vaksince, oko 55 kilometara severno od Skoplja, saopštila je danas policija.

Makedonija je postala jedna od glavnih tranzitnih puteva za hiljade migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike koji ulaze u Evropu preko Grčke iz Turske, i onda peške pokušavaju da stignu do bogatijih evropskih zemalja.

Većina ljudi u grupi su bili muškarci, ali je među njima bilo i žena i dece, uključujući i jedno trogodišnje dete, rekao je portparol policije Ivo Kotevski.

Policija je navela da vlasnici iznamljuju kuće po 1.500 evra mesečno ili su naplaćivali migrantima 10 evra dnevno za smeštaj. Policija će optužiti četiri osobe za krijumčarenje ljudi.

"Svi migranti su došli iz Grčke i na putu su ka bogatijim zapadnoevropskim zemljama. Migranti su rekli policiji da niko od njih nije bio žrtva nasilja, pretnji ili ucena", rekao je Kotevski.

Svi su prebačeni u glavni makedonski centar za azilante.

XS
SM
MD
LG