Dostupni linkovi

Hahn otkazao posjetu BiH


Johannes Hahn, komesar za proširenje EU, otkazao je sutrašnju posjetu BiH, nakon što je otkazano najavljeno potpisivanje reformske agende u BiH.

"Veoma žalim zbog odgađanja okruglog stola čije održavanje je planirano sutra, 11. juna u Sarajevu, zbog čega sam morao otkazati posjetu Bosni i Hercegovini. Apelujem na sve političke lidere i lidere institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da učine sve u njihovoj moći kako bi finalizirali i počeli provoditi Program reformi koji ova zemlja hitno treba kako bi prosperirala i napredovala ka EU", naveo je Han.

Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH usvojili su ekonomsku reformsku agendu, ali Vlada RS-a još nije.

Reformsku agendu moraju usvojiti entitetske i državna vlada kako bi ona bila potpisana između BiH i EU.

U saopštenju u kojem otkazuje posjetu BiH, Hahn je pozvao "sve vlasti u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obaveze, uključujući i one prema Evropskoj uniji, ali što je najvažnije, obaveze prema svojim građanima.

"BiH je suočena sa ozbiljnim socio-ekonomskim izazovima koji zahtijevaju brze i hrabre odluke i poteze, te stavljanje stabilnosti, napretka i interesa zemlje i građana ispred stranačkih interesa", naveo je Hahn.

Hahn je pozdravio to što su Vijeće ministara BiH i Vlada Federacije BiH usvojili agendu.

"Pozivam Vladu Republike Srpske da kao hitan prioritet preduzme slične korake. Program reformi je rezultat širokih konsultacija između svih nivoa vlasti u zemlji. Evropska unija je spremna da značajnim sredstvima podrži ovaj Program reformi. No, ta sredstva mogu biti izdvojena samo u slučaju da je Program reformi usvojen i proveden kako treba. Veoma se nadam da će sporazum o svim preostalim pitanjima biti postignut bez odlaganja, kako bi se održala i nadogradila pozitivna dinamika stvorena proteklih mjeseci", kazao je Hahn u obraćanju vlastima.

Reformska agenda predstavlja zajednički stav svih nivoa vlasti o potrebi pokretanja procesa oporavka, modernizacije i razvoja BiH, u cilju jačanja održivog i efikasnog, socijalno pravdenog i stabilnog ekonomskog razvoja, otvaranja novih radnih mjesta, povećanja konkurentnosti, unapređenja ekonomskog i poslovnog okruženja BiH, fiskalne i finansijske održivosti, kao i svih drugih pratećih socioekonomskih reformi.

XS
SM
MD
LG