Dostupni linkovi

Kosovo: Sahranjeni posmrtni ostaci Ise Boljetina


U Južnoj Mitrovici danas je održana centralna manifestacija povodom sahrane posmrtnih ostataka Ise Boljetina u rodnom selu Boljetin, na sjeveru Kosova.

On je poznat kao nacionalni heroj Albanaca i kao ključna figura prilikom proglašenja nezavisnosti Albanije, zajedno sa njegovim bliskim saradnikom, Ismajljom Ćemajljijem.

Isa Boljetini rođen je 1864. godine, a ubijen 1916. u Podgorici, gde je i bio sahranjen.

Na centralnoj manifestaciji govorili su visoki zvaničnici Kosova i Albanije - predsjednik Skupštine Kosova - Kadri Veselji, predsjednik Albanije - Bujar Nišani, premijer Kosova - Isa Mustafa, članovi porodice Boljetini i ostali.

Veselji je kazao da se Isa Boljetini vraća svome rodnom kraju nakon jednog vijeka i da se "vraća posljednji iz velike borbe za slobodu Kosova".

Predsjednik Albanije, Bujar Nišani, naveo je da je Isa Boljetini bio ponos Albanaca u tragičnim trenutcima za albanski narod.

Isa Mustafa je kazao da je povratak posmrtnih ostataka Ise Boljetina njegovom rodnom kraju bio državna obaveza, dok će njegov život i njegova djela ostati inspiracija za nove generacije.

XS
SM
MD
LG