Dostupni linkovi

EU: Važno je prevladati političku krizu u Makedoniji


Delegacije vladajuće VMRO DPMNE, koju predvodi makedonski premijer Nikola Gruevski i opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), koju predvodi njen lider Zoran Zaev, razgovaraju danas u Bruxellesu sa evropskim povjerenikom za proširenje Johannesom Hahnom o prevladavanju krize u Makedoniji.

Dolazeći na sastanak Zaev je kazao da očekuje da premijer Gruveski podnese ostavku i da izbori budu održani najkasnije u aprilu iduće godine.On je dodao da će idući potezi opozicije ovisiti o ishodu današnjeg sastanka

Glasnogovornica EU Maja Kocijančič je istaknula da se radi o nastavku razgovora koji su do sada vodjeni. “Oko nekih pitanja postignut je dogovor, neka se trebaju još dogovoriti, ali cilj je riješiti političku krizu u Makedoniji” rekla je ona.

Na današnjem sastanku prvi put sudjeluju i lideri dvije najveće albanske partije u Makedoniji, Ali Ahmeti, lider Demokratske unije za integracije (DUI) koja je dio vlade premijera Gruevskog i Menduh Tači, lider opozicione Demokratske partije Albanaca.

XS
SM
MD
LG