Dostupni linkovi

Velika Britanija: Poslanici podržali referendum o EU


Poslanici britanskog parlamenta velikom većinom su podržali plan o održavanju referenduma o ostanku zemlje u Evropskoj uniji.

Za zakon o referendumu glasalo je 544 poslanika, dok je 53 bilo protiv. Zakon su podržali konzervativci i laburisti, dok je protiv njega bila Škotska nacionalna stranka (SNP).

Poslanici su ranije, glasanjem odbacili amandman SNP protiv zakona o referendumu.

Današnjim glasanjem, koje je usledilo posle prve debate o ostanku Britanije u EU, zakon o tom pitanju popeo se na još jednu stepenicu u parlamentu, ka konačnom usvajanju, preneo je BBC.

Šef britanske diplomatije Filip Hamond, rekao je ovim povodom da je cela jedna generacija bila uskraćena da se izjasni o mestu Britanije u EU i da sad poslednju reč treba da kaže javnost.

"Imali smo referendume o Škotskoj, referendume o Velsu, referendume o izbornom sistemu i o regionalnoj skupštini za severoistok. Ali, cela jedna generacija britanskih glasača nije imala šansu da kaže šta misli o našoj vezi s Evropskom unijom. Danas smo im dali to pravo", rekao je Hamond.

Premijer Dejvid Kameron, izabran prošlog meseca za drugi mandat, obećao je da će ponovo pregovarati o odnosima Britanije sa EU i da će onda do kraja 2017. godine raspisati referendum o ostanku ili izlasku iz EU.

XS
SM
MD
LG