Dostupni linkovi

IS tvrdi da je osvojio Sirt i obližnju termoelektranu


Grupa Islamska država (IS) je saopćila u utorak da je zauzela grad Sirt, u kojem je već kontrolirala aerodrom od kraja maja, kao i obližnju termoelektranu, prema Američkom centru za nadzor internetskih stranica džihadista SITE.

IS - pokrajina Tripoli je postavila niz fotografija boraca, tvrdeći da je zauzela Sirt, obalski grad u središnjem dijelu zemlje, nakon što je potukla snage Fajr Libyje, koalicije milicija koje kontroliraju Tripoli.

Nakon što je IS krajem maja zauzeo aerodrom, libijska vlada koju je priznala međunarodna zajednica pozvala je u pomoć međunarodnu zajednicu da se bori protiv ove grupe, upozorivši da džihadisti prijete da će osvojiti naftna polja u blizini Sirta.

Grupa IS, koja se utvrdila u Libiji prošle godine koristeći ambijent haosa, kontrolira od februara velika područja u regiji Sirt (450 kilometara istočno od Tripolija), posebno mjesto Nuglijeh, koje je postalo njihovo lokalno uporište.

Prema zvaničnicima u Tripoliju, IS se povezao s pristalicama bivšeg režima Muamera Gadafija da bi im pomogli da osvoje sektore u regiji Sirt gdje se nalaze naftna polja.

Libija je potonula u haos nakon pada Gadafijevog režima 2011. godine i tamo milicije provode zakon. Fajr Libya je potisnula 2014. godine vladu koju je priznala međunarodna zajednica, kao i parlament, koji su otišli u egzil na istok zemlje.

XS
SM
MD
LG