Dostupni linkovi

Madrid: Zatvorena istraga o pogibiji kamermana u Iraku


Španski Viši sud zatvorio je 12-godišnju istragu o pogibiji kamermana Hoze Kouza od eksplozije granate u Bagdadu, ispaljene iz američkog tenka 2003. godine, nakon što je sudija zaključio da je, zbog promene zakona, nemoguće nastaviti slučaj.

Španske vlasti tražile su hapšenje i ispitivanje tri američka vojnika optužena za umešanost u smrt Koute. Od eksplozije iste granate koja je pogodila hotel u Bagdadu poginuo je kamerman agencije Rojters Ukrajinac Taras Protsjuk.

Sud je tražio pritvor za osumnjičene primenom koncepta univerzalne pravde, prema kojem se osobe i preko granice mogu krivično goniti za zločine, poput genocida i torture.

Zakon, koji je prva usvojila Španija, doveo je do hapšenja bivšeg čileanskog diktatora Augusta Pinočea u Londonu 1989. godine na osnovu naloga koji je objavio Madrid.

Međutim, španske vlasti su prošle godine umanjile ovlašćenja sudija u vezi sa slučajevima kršenja ljudskih prava, nakon što su zemlje poput Kine negodovale zbog istraga španskog pravosuđa o slučajevima navodnog genocida koje su počinili bivši kineski zvaničnici na Tibetu.

Reformama zakona onemogućena su krivična gonjenja za ratni zločin koji je počinjen protiv španskog državljanina, osim u slučaju da optuženi zatraži utočište u Španiji.

Španski sud je prošle godine saopštio da je nemoguće izvesti američke vojnike pred sud da svedoče u toj zemlji. Trojica osumnjičenih oslobođeni su bilo kakve krivice nakon istrage američke vojske.

XS
SM
MD
LG