Dostupni linkovi

Johanis kritikuje parlament zato što štiti Pontu


Predsednik Rumunije Klaus Verner Johanis danas je oštro kritikovao rumunski parlament zbog toga što je većina poslanika glasala protiv zahteva Nacionalne direkcije za borbu protiv korupcije (DNA) da se pokrene krivični postupak protv premijera Viktora Ponte.

DNA optužuje Pontu da je 2007. i 2008, kada je radio kao advokat u svojoj privatnoj kancelariji, počinio nekoliki krivičnih dela, što premijer negira i danas će, kako je najavio, predati tužiocima dokaze da nije učinio ništa nezakonito.

Johanis je danas izjavio da "parlament ne treba da opstruiše pravosuđe" izrazivši žaljenje što je vladajuća koalicija "nametnula rešenje u obrnutom pravcu i pretvorila se u štit u odbrani Viktora Ponte, osumnjičenog u krivična dela".

Rešenje za izlazak iz te situacije je ostavka premijera Viktora Ponte, precizirao je Johanis koji je više puta do saa tražio ostavku premijera ali i žalio se da "sve teže radi sa postojećom većinom u parlamentu".

Današnje glasanje parlamentarne većiine ne znači međutim da se istraga u vezi sa premijerom obustavlja, već samo da ne može da bude pritvoren dok se njegova eventualna krivcica ne dokaže na sudu.

Ponta će i dalje morati da ide na saslušanja u tužilaštvo, a ako bude potrebno biće procesuiran na sudu.

XS
SM
MD
LG