Dostupni linkovi

Smanjene kazne za ratne zločine u Zvorniku


Apelaciono veće Suda BiH smanjilo je kazne Sretenu Lazareviću, Draganu Stanojeviću i Slobodanu Ostojiću za zločine počinjene u Zvorniku, primenivši zakon bivše Jugoslavije kao blaži po počinioca.

Lazareviću je kazna smanjena sa devet na sedam godina zatvora, Stanojeviću sa sedam na pet, a Ostojiću sa pet na tri i po godine zatvora.

Oni su osuđeni zbog premlaćivanja i nečovečnog postupanja prema zatočenicima u Zvorniku. Umesto Krivičnog zakona BiH, po novoj presudi oni su osuđeni za ratni zločin protiv civilnog stanovništva prema Krivičnom zakonu SFRJ.

Predsedavajući Apelacionog veća Mirza Jusufović rekao je da je od olakšavajućih okolnosti uzeto u obzir da su porodični ljudi, da nisu ranije osuđivani, da su se korektno držali na suđenju, kao i da su neki svedoci naveli da su pomagali zatvorenicima.

Veće je kao otežavajuće okolnosti za Lazarevića i Stanojevića u obzir uzelo brojnost radnji i upornost u vršenju dela, kao i da su bili rezervni policajci.

Ovaj postupak je obnovljen nakon što je Ustavni sud BiH 15. aprila delimično ukinuo pravosnažnu presudu Suda BiH kojom su Lazarević, Stanojević i Ostojić osuđeni u septembru 2010. godine.

XS
SM
MD
LG