Dostupni linkovi

Linta: Asimilacija i pokrštavanje Srba u Hrvatskoj


Predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Srbiji Miodrag Linta ocenio je kao tačnu konstataciju Ministarstva spoljnih poslova Rusije da su agresivni hrvatski nacionalizam i etnička i verska netolerancija 19 godina nakon završetka rata i dalje veoma snažni u hrvatskom društvu i da su usmereni prvenstveno protiv preostalih Srba.

On je naglasio da to za posledicu ima stalnu asimilaciju preostalih Srba, među kojim je veliki broj prisiljen da se pokrsti.

"To potvrđuje i činjenica da je pokojni mitrolit zagrebačko-ljubljanski Jovan 2006. godine uputio pismo Sinodu Srpske pravoslavne crkve u kojem je tvrdio da je u Hrvatskoj do tada pokršteno više od 30.000 Srba i da taj proces i dalje traje", saopštio je Linta.

On je kao ilustaciju procesa koji traje naveo i izveštaj predsednika Odbora za ljudska prava u Zagrebu Zorana Pusića iz 2003. godine u kojem je iznesen podatak da je od 1991. do 2003. godine samo u Zagrebu 20.000 dece pravoslavne veroispovjesti prevedeno u katoličanstvo.

Linta stoga apeluje da Evropska komisija i Evropski parlament ne posmatraju ćutke jačanje neofašizma i neonacizma u Hrvatskoj, koje se, kako ističe, najviše ogleda kroz eskalaciju nasilja prema Srbima u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG