Dostupni linkovi

Cipras: Sporazum moguć, ali bez smanjenja penzija


Grčka bi mogla da postigne sporazum sa međunarodnim povjeriocima ako oni odustanu od zahtjeva, uključujući smanjenje penzija, rekao je grčki premijer Aleksis Cipras u intervjuu italijanskom listu "Korijere dela sera".

Cipras je rekao da bi dvije strane mogle da postignu kompromis o ključnim pitanjima, uključujući veličinu primarnog budžetskog suficita. Međutim, on i dalje odbija smanjenje penzija ili drugih socijalnih davanja.

"Mislim da smo veoma blizu sporazuma o primarnom suficitu za narednih nekoliko godina. Potreban je pozitivan stav prema alternativnim prijedlozima za smanjenje penzija ili uvođenje recesivnih mjera", rekao je Cipras.

Cipras će se sutra sastati sa njemačkim kancelarom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Fransoa Olandom kako bi se riješio zastoj koji prijeti da Grčku "istjera" iz evrozone, što bi imalo nesagledive posljedice za jedinstvenu valutu, ali i širu svjetsku ekonomiju.

Nakon što je prošle sedmice odbacila kao "apsurdan" prijedlog EU i Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, Vlada je nagovijestila mogućnost kompromisa, ali i dalje odbacuje ono što smatra da su nepoštene kaznene mjere štednje.

XS
SM
MD
LG