Dostupni linkovi

Vranje: Prijava zbog izrabljivanja građevinskih radnika u Rusiji


Policija u Vranju podnijela je krivičnu prijavu Višem javnom tužilaštvu u tom gradu protiv jednog državljanina Bosne i Hercegovine zbog osnovane sumnje da je krajem oktobra 2013. godine vrbovao osam građevinskih radnika iz Srbije za rad u Rusiji bez odgovarajućih papira, u uslovima sličnim ropstvu, saopštila je danas Policijska uprava u Vranju.

Kako se navodi u policijskom saopštenju, protiv pedesetčetvorogodišnjeg državljanina BiH podnijeta je krivična prijava jer je "koristeći tešku ekonomsku situaciju u Srbiji, vrbovao građevinske radnike pretežno iz Vranja, obećanjem o dobro plaćenom poslu u Rusiji, sa neophodnim uslovima boravka, smještaja i zaštite"

Ispostavilo se međutim da je osumnjičeni, zloupotrebljavajući status poslodavca nepostojećeg građevinskog preduzeća, radnike držao u zabludi, smjestio ih u radničko naselje u podmoskovlju – Elketrostalj, nakon čega im je oduzeo putne isprave, tako da su radnici bez dokumenata o boravku i radu u Rusiji držani pod kontrolom u ograničenom i obezbijeđenom prostoru.

Osumnjičeni, protiv koga je u Vranju podnijeta krivična prijava zbog trgovine ljudima, tereti se da je radno eksploatisao i četiri osobe iz BiH.

XS
SM
MD
LG