Dostupni linkovi

Obamin izaslanik za ISIL razgovarao sa bh.zvaničnicima


General John Allen, specijalni predstavnik predsjednika SAD-a za Koaliciju za borbu protiv ISIL-a, boravio je danas, 8. juna u Sarajevu i informisao visoke bh. političke lidere i zvaničnike iz sigurnosnog sektora o naporima Koalicije da degradira i pobijedi ISIL.

General Allen imao je produktivne sastanke sa članovima Predsjedništva BiH, rukovodstvom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i drugim predstavnicima sigurnosnih i pravosudnih institucija i agencija nadležnih za provođenje zakona.

Sastao se i sa reisu-l-ulemom Huseinom ef. Kavazovićem i ostalim predstavnicima Islamske zajednice u BiH. Tokom susreta razgovarano je i o podršci Koaliciji i njenoj borbi protiv propagande koja je usmjerena na grupe stanovništva podložne radikalizaciji.

Tokom susreta, general Allen izrazio je zahvalnost za učešće BiH u Globalnoj koaliciji za borbu protiv ISIL-a, te njeno učešće u Radnoj grupi za borbu protiv regrutisanja stranih boraca terorista i Radnoj grupi za sprečavanje finansiranja ISIL-a.

Potvrdio je važnost bolje razmjene informacija i obavještajnih podataka kako bi se pomoglo u zaustavljanju protoka stranih boraca, uključujući i definisanje u potpunosti koordiniranog odgovora na terorizam, harmonizaciji zakonskih i sigurnosnih mjera BiH sa susjedima i provođenju postojećih zakona.

General Allen istakao je zahvalnost na nedavnoj donaciji municije koju je BiH osigurala za iračke snage i borbu protiv ISIL-a, bliskoj bilateralnoj saradnji BiH i SAD-a u borbi protiv terorizma, kao i za operativni rad službenika za provedbu zakona i službenika obavještajnih agencija koji se svakodnevno bore protiv terorizma i nasilnog ekstremizma.

XS
SM
MD
LG