Dostupni linkovi

Lideri Procesa Brdo zabrinuti za Makedoniju


Lideri jugoistočne Evrope izrazili su danas zabrinutost zbog situacije u Makedoniji zbog čega će u posjetu toj zemlji uskoro otići predsjednici Hrvatske i Slovenije, Kolinda Grabar-Kitarović i Borut Pahor.

To je jedan od zaključaka sa današnjeg sastanka Procesa Brdo koji je okupio predsjednike iz cijelog regiona i predsjednika Austrije Hajnca Fišera koji je učestvovao kao počasni gost.

Posjeta Pahora i Kitarovićeve je u cilju doprinosa stabilizaciji prilika u Makedoniji i regionu, saopšteno je na konferenciji za novinare poslije samita u Budvi.

Austrijski predsjednik Hajnc Fišer je izrazio nadu da će sve snage uključene u rješavanje situacije "naći način da riješe problem".

U tom smislu pomenuo je angažman evropskog komesara za politiku susjedstva Johanesa Hana.

Fišer je rekao da su dogovoreni izbori "korak ka rješenju situacije", ali i ukazao da je važno da priprema izbora "bude fer", te da oni proteknu u fer atmosferi kako bi rezultati bili prihvaćeni.

Slovenački predsjednik Borut Pahor naveo je da je "vrijeme" da se političke partije u Makedoniji pozovu na kompromis, ali i dodao da je "neophodno da vjerodostojna istraga utvrdi činjenice u vezi sa posljednjim incidentom u Kumanovu".

Pahor smatra da takvu istragu treba uraditi što prije, da su njeni rezultati od velike važnosti i da će nakon toga biti "mnogo lakše" osmisliti na koji način da se pomogne Makedoniji.

XS
SM
MD
LG