Dostupni linkovi

Erdogan pozvao partije da sačuvaju stabilnost poslije izbora


Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je danas političke stranke da djeluju, "odgovorno" da bi sačuvale, stabilnost u Turskoj dan poslije parlamentarnih izbora na kojima je njegova vladajuća partija pretrpjela udarac i izgubila apsolutnu većinu posle 13 godina.

"U novom procesu od presudnog je značaja da sve političke stranke djeluju sa potrebnim razumom i da zauzmu odgovoran stav da bi sačuvale atmosferu stabilnosti i povjerenje kao i naše demokratske tekovine", rekao je Erdogan.

Erdoganova Partija pravde i razvoja (AKP) pretrpjela je juče ozbiljan udarac na parlamentarnim izborima pošto je izgubila očekivanu apsolutnu većinu zbog čega neće moći sama da formira vladu niti da mijenja Ustav za jačanje predsjedničkih funkcija.

Prema konačnim rezultatima, AKP je pobijedila s 40,7 odsto glasova, odnosno 258 od 550 poslaničkih mjesta, dok se Erdogan nadao da će dobiti 330 mjesta.

Vladajuća stranka će prvi put od dolaska na vlast 2002. godine, morati da formira koalicionu vladu.

On je pozvao sve stranke da na zdrav i realističan način procijene rezultate.

Premijer Ahmet Davutoglu sastaje se danas s članovima svog kabineta i zvaničnicma da procijeni rezultate izbora. Posle objave zvaničnih rezultata on ima 45 dana da formira vladu.

Poslije ovakvih izbornih rezultata propao je Erdoganov san da izmijeni Ustav da bi uspostavio jak predsjednički sistem.

Opozicione stranke su su saopštile da niti jedna od njih ne namjerava da ulazi u koaliciju sa Erdoganovom AKP.

XS
SM
MD
LG