Dostupni linkovi

EU: Turski izbori pokazali snagu demokratije


Evropska unija pozdravila je danas izbore u Turskoj kao znak snage demokratije u toj zemlji i istakla značaj što su sve značajne političke partije dobile predstavnike u parlamentu.

Visoka predstavnica za vanjsku politiku Federica Mogherini i komesar za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Hahn naveli su da očekuju brzo formiranje novog parlamenta i vlade.

Dosad vladajuća partija predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana izgubila je apsolutnu većinu, a opozicione partije koje zajedno imaju većinu u parlamentu najavile su da neće praviti koaliciju sa njegovom Partijom pravde i razvoja.

"Turski parlamentarni izbori 7. juna održani su s rekordnom izlaznošću od 86 odsto, što je jasan znak snage turske demokratije. Činjenica da su sve značajne političke partije dobile predstavnike u novom parlamentu je posebno značajna", navedeno je u saopštenju.

Predstojeći period nudi mogućnosti za dalje jačanje odnosa EU i Turske i unaprjeđenje saradnje na svim poljima u korist građana, dodali su Mogherini i Hahn.

Oni su takođe naveli da očekuju izvještaj posmatračke misije OEBS-a o izborima.

Turska je kandidat za članstvo u EU od 1999., a pristupne pregovore je počela 2005.

Erdoganova Partija pravde i razvoja osvojila je 256 poslanika, Republikanska narodna partija 132, Partija nacionalističke akcije 82 i kurdska Narodna demokratska partija 80 poslanika.

XS
SM
MD
LG