Dostupni linkovi

Vujanović: Zapadni Balkan da bude dio EU


Zapadni Balkan treba da bude dio Evropske unije, a proces pristupanja Uniji nije tehničko, već političko pitanje, saopštio je predsjednik Crne Gore Filip Vujanović na sastanku predsjednika država u okviru Samita "Brdo - Brioni Procesa", koji je počeo u Budvi.

Sastanak predsjednika država u okviru Samita "Brdo - Brioni Procesa", počeo je danas u Budvi. Na Samitu, na kojem učestvuje devet predsjednika država i jedan državni sekretar, razgovara se o integraciji država Zapadnog Balkana i vrijednosti regionalnih projekata.

Vujanović je saopštio da je samit “Brdo - Brioni Procesa", velika potvrda procesa približavanja Zapadnog Balkan Uniji.

“Bez Zapadnog Balkana nema punoće Evropske unije. Zapadni Balkan treba da bude dio EU, da bi Unija imala cjelinu. Proces pristupanja Uniji nije tehničko već političko pitanje i podrazuimijeva da se uvaže osobenosti svake države koja pristupa Uniji”, saopštio je Vujanović na skupu u Budvi.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić pozvao je danas lidere regiona okupljene na samitu Procesa Brdo-Brioni koji se održava u Budvi da snažno apeluju da Brisel posveti veću pažnju proširenju Evropske unije i da pruži konkretnu podršku nastojanjima da i zemlje koje to još niijesu postanu punopravne članice.

Nikolić je izrazio zabrinutost zbog situacije u Makedoniji i "surove akcije albanskih terorista u Kumanovu" dodajući da "Srbija iskreno želi sve najbolje svojim južnim prijateljima i vjeruje da će naći snage da mudrim i odlučnim potezima prevaziđu sadašnju krizu".

XS
SM
MD
LG