Dostupni linkovi

Dačić: Crna Gora i Srbija opet zajedno u EU


Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić ocijenio je u intervjuu Pobjedi da su odnosi Srbije i Crne Gore značajno bolji nego u prethodnom periodu.

"Mislim da treba prijateljski i otvoreno razgovarati o svim pitanjima, rješavati ih i biti praktičan na tom putu. Naravno, voljeli bismo da jednog dana budemo zajedno u Evropskoj uniji", poručio je Dačić.

Govoreći o otvorenim pitanjima između dvije države, šef diplomatije Srbije napominje da bi trebalo riješiti pitanje direktnog platnog prometa, jer svi gube značajna sredstva time što daju proviziju raznim poslovnim bankama.

Potpredsjednik Vlade Srbije je kazao da je teško naći kompromis o dvojnom državljanstvu, jer Crna Gora nije raspoložena za to.

Odgovorio je na pitanje da li se posjeta premijera Aleksandra Vučića SAD može protumačiti kao približavanje Srbije Zapadu, jer je potrebna podrška Amerike na putu ka Evropskoj uniji, uprkos tome što zagovarate dobre odnose sa Rusijom.

"Mislim da je to samo nastavak naše politike. Na spoljno-političkom planu imamo nekoliko prioriteta. Prvi je ulazak Srbije u Evropsku uniju, drugi je razvoj odnosa sa najvažnijim političkim akterima na međunarodnoj sceni. Tu prije svega spadaju naši tradicionalni prijatelji kao što su Rusija, Kina i čitav niz zemalja Azije, Afrike i Latinske Amerike sa kojima su Srbija i bivša Jugoslavija imale izuzetno prijateljske odnose, ali i odnosi sa zemljama sa kojima smo imali određene konflikte i sukobe u proteklom periodu. Smatramo da sa Njemačkom, SAD, Francuskom, Velikom Britanijom takođe treba obnoviti dobre odnose"

Kako je rekao četvrti prioritet jesu odnosi u regionu.

"Mislim da smo uspjeli za ove dvije-tri godine koliko postoji koalicija Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije koju vode Aleksandar Vučić i ja značajno da promijenimo međunarodnu poziciju Srbije. U tom smislu treba gledati na ovu posjetu", rekao je Dačić.

XS
SM
MD
LG