Dostupni linkovi

Jemen: Najmanje 45 mrtvih u vazdušnim napadima arapske koalicije


Najmanje 45 osoba poginulo je danas u vazdušnim napadima arapske koalicije predvođene Saudijskom Arabijom na Generalštab jemenske vojske u Sani, saopštili su bolnički izvori, nedelju dana pre početka mirovnih pregovora pod pokroviteljstvom UN.

"Najmanje 20 civila i 25 vojnika je poginulo u napadu na Generalštab vojske u Tahriru", rezidencijalnoj četvrti u Sani, rekli su Frans presu bolnički izvori.

Arapska koalicija je od nedelje ujutro četiri puta bombardovala glavnu komandu jemenske vojske pod kontrolom šiitski pobunjenika plemena Huti.

Reporter Frans presa na licu mesta javio je da su napadi oštetitili i obližnje kuće zbog čega su čitave porodice bile primorane da napuste svoje domove.

Izvori bliski pobunjenicima rekli su da je 45 civila poginulo i da je više od 100 povređeno. Spasilačke ekipe se nalaze na licu mesta u potrazi za eventualnim žrtvama ispod ruševina kuća.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun potvrdio je kasno sinoć da će mirovni pregovori o Jemenu početi 14. juna u Ženevi. Saudijska Arabija predvodi arapske koalicione snage koje su 26. marta počele bombardovanje položaja šiitskih pobunjenika plemena Huti, podržavajući predsednika Abeda Raboa Mansura Hadija.

Huti su od septembra preuzeli kontrolu u prestonici Sani, gde su zauzeli zgrade ministarstava, a visoke zvaničnike stavili u kućni pritvor.

Predsednik Hadi je pobegao prvo u luku Aden, a zatim u Saudijsku Arabiju. Operacija koalicije nije uspela da natera Hutije na povlačenje, a u njihovim napadima stradalo jeviše od 1.000 civila, a više od milion je raseljeno, prema podacima UN.

XS
SM
MD
LG