Dostupni linkovi

Turska: Zatvorena birališta, počelo prebrojavanje glasova


Biračka mesta zatvorena su u nedelju u 17.00 po lokalnom vremenu u Turskoj, gde su održani parlamentarni izbori, javile su danas svetske agencije i dodale će prvi rezultati biti poznati kasno većeras.

Oko 54 miliona Turaka je glasalo za novi sastav parlamenta, na izborima ključnim za budućnost turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji se nada da će njegova Partija pravde i razvoja (AKP), na vlasti od 2002. godine, ovog puta osvojiti dvotrećinsku većinu, što će joj omogućiti promenu ustava.

Nijedan značajan incident nije registrovan tokom glasanja iako je predizborna kampanja protekla u znaku incidenata a mete su uglavnom bile manjinske, prokurdske stranke.

Prema poslednjim anketama, AKP bi mogao da osvojio od 40 do 42 odsto glasova, što je pad u odnosu na izbore 2011. godine kada je ta stranka osvojila 49,9 odsto glasova.

Glavnu prepreku ambicijama turskog predsednika da AKP osvoji dvotrećinsku većinu od 330 poslaničkih mesta u parlamentu s 550 mesta, predstavlja prokurdska Narodna demokratske stranka (HDP) s harizmatičnim liderom Selahatinom Demirtasom.

Istraživanja javnog mnjenja pokazala su da bi HDP mogao da osvoji više od 10 odsto glasova.

XS
SM
MD
LG