Dostupni linkovi

Britanska mornarica spasila 500 novih migranata u Sredozemnom moru


Britanska mornarica je pristigla u nedjelju u pomoć oko 500 imigranata na četiri brodića uz obale Italije.

Helikopter na brodu Bulwark Kraljevske mornarice, koji je dio multinacionalne flote koja patrolira u Sredozemnom moru, zapazila je četiri čamca u nedjelju ujutro, rekao je glasnogovornik britanskog ministarstva odbrane u Londonu.

"Bulwark je započeo operacije spašavanja ljudi koji su bili na čamcima", dodao je on.

U subotu je gotovo 3.500 imigranata naguranih u 15 brodova spašeno uz obale Libije. Talijanska obalska straža je saopćila da su talijanski, njemački i irski mornari započeli operaciju, koju koordiniraju u početnoj fazi NVO MOAS (Migrants Offshore Aid Station) sa sjedištem na Malti i Ljekari bez granica.

Nije prijavljena nijedna žrtva.

Jedan čamac talijanske mornarice koji je uputio 475 imigranata na Siciliju saopćio je da ima sedam trudnica, koje moraju biti hospitalizirane po dolasku.

S imigrantima spašenim ovog vikenda i koji stižu u luke na Siciliji i ostale dijelove Italije, broj imigranata koji je zemlja primila od početka godine bi trebao preći 50.000.

Ovo predstavlja porast više od 10 posto za prvih pet mjeseci 2015. godine, u poređenju s istim periodom prošle godine. U 2014. godini, 170.000 imigranata se iskrcalo na talijanske obale.

Prema Međunarodnoj organizaciji za migracije, oko 1.770 muškaraca, žena i djece je umrlo ili nestalo u pokušaju prelaska, od kojih 800 imigranata u brodolomu u aprilu, najtežoj nesreći posljednjih decenija u Sredozemnom moru.

Evropska komisija je zatražila od država članica EU-a da primi 40.000 azilanata porijeklom iz Sirije i Eritreje pristiglih u Italiju i Grčku, u znak solidarnosti s Rimom i Atino

XS
SM
MD
LG