Dostupni linkovi

U ponedjeljak vanredna sjednica Doma naroda, na dnevnom redu poljoprivreda


Vanredna treća sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazana je za ponedjeljak, 8. juna u Sarajevu.

U najavljenom dnevnom redu je strategija razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH za period 2015 - 2019. godina, predložena iz Federalne vlade. Tu strategiju je krajem maja razmatrao Predstavnički dom, a da bi stupila na snagu, moraju je odobriti oba doma.

Pejo Janjić iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, obrazlažući strategiju poslanicima Predstavničkog doma, rekao je da će donijeti značajne plodove ako je Vladi odobri Parlament.

Temelji se na mišljenju struke a ne politike i teži tome da ulaganje u ruralni razvoj vremenom postane dominantni stub razvoja poljoprivrednog sektora u FBiH, dodao je.

Ulaganja u ruralni razvoj će, po zamisli eksperata, vremenom postati primarni oslonac a ne davanja iz budžeta u vidu poticaja poljoprivrednicima. Poticaji se neće ukidati ni ubuduće, najavio je Janjić, ali su dosad bili jedini, a nesigurni oslonac poljoprivrednicima jer su isplate kasnile a javnost dovodila u pitanje njihovu transparantnost.

"Novi pristup koji nudi ova strategija zasniva se na snažnom rastu ulaganja u mjere ruralnog razvoja, koje primarno čini podrška investicijama u novu tehnologiju proizvodnje i doradu, tako da ove mjere na kraju implementacije strategije postaju dominantan stub poljoprivredne politike", kazao je Janjić.

XS
SM
MD
LG