Dostupni linkovi

Obama: Partnerstvo SAD i Nemačke najjači ikada


Partnerstvo SAD i Nemačke je "jedno od najjačih saveza koje je svet ikada video", izjavio je u nedelju američki predsednik Barak Obama u nemačkom gradu Krin, gde je doputovao na samit lidera Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja, G7.

Obama se u Krinu pojavio sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, kojoj je bliži od većine šefova država, iako su odnosi dveju zemalja bili na probi prethodne dve godine pošto je otkriveno da je američna Nacionalna bezbednosna agencija prisluškivala njen telefon.

Šefovi država i vlada Grupe sedam će tokom dvodnevnog samita razgovarati o ekonomiji, Evropskoj uniji, trgovinskim sporazumima, rusko-ukrajinskim odnosima, nasilnom ekstremizmu i klimatskim promenama, rekao je američki predsednik.

Krin je nekoliko kilometara udaljen od dvorca Elmau, na jugu Nemačke, gde će kasnije danas (7. jun) početi samit.

Nekoliko stotina demonstranata blokiralo je puteve koji vode ka dvorcu u bavarskim Alpima. Oko 22.000 policajaca obezbeđuje samit i imanje dvorca, a formirana je i "zabranjena zona" koja se prostire na nekoliko kilometara.

Gosti i novinari se do dvorca prevoze helikopterima. Oko 200 demonstranta došlo je do ograde koju je postavila policija da bi sprečila učesnike protesta da dođu do dvorca. Demonstranti su uzvikivali "Sloboda i mir, ne više G7" i nosili transparente s natpisima kao što je "Politika za ljude, ne za tržišta". G7 čine Velika Britanija, Francuska, Kanada, Nemačka, Italija, Japan i SAD.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG