Dostupni linkovi

Joksimović: Srbija podržava susede, ali neće u NATO


Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je u nedelju u Budvi da Srbija podržava zemlje regiona na njihovom putu za članstvo u NATO-u, ali da ona sama ne namerava da se priključi Alijansi.

"To je unutrašnje pitanje svake zemlje. Naš stav je jasan. Imamo brojna dokumenta o saradnji sa Atlantskim savezom, ali članstvo nije tema", rekla je Joksimovićeva u intervjuu italijanskoj agenciji Nova u Budvi, gde učestvuje na bezbednosnom forumau.

"Dokumenti poput Individualnog akcionog plana partnerstva pokazuju da želimo da budemo deo bezbednosnih struktura, onako kako mi to možemo. To što Srbija ne želi da udje u NATO, neće biti prepreka Beogradu za članstvo u EU", rekla je srpska ministarka i ponovila da je Beograd odlučan u procesu evropskih integracija i da očekuje otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja do kraja godine.

Ona je rekla da pitanje bezbednosti, što je glavna tema foruma u Budvi, jeste pitanje za koje je Srbija jako zainteresovana.

"Zapadni Balkan je u prošlosti bio poprište sukoba. Srbija je danas od problema postala deo rešenja. Naše predsedavanje OEBS-u ove godine u velikoj meri doprinosi balansiranom pristupu izazovima, ne samo u odnosu na regionalnu, nego i na celukupnu evropsku bezbednost. Naša želja je da saradjujemo sa svim susedima", rekla je Joksimovićeva.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG