Dostupni linkovi

U pucnjavi u Meksiku najmanje deset mrtvih


U okršaju dve sukobljene naoružane grupe u saveznoj državi Gerero na jugu Meksika je ubijeno najmanje deset ljudi, objavili su u nedelju lokalni mediji.

Do pucnjave je došlo u subotu uveče u selu Ksolapa sa samo 500 stanovnika, severno od popularnog letovališta Akapulko, uoči današnjih opštinskih izbora oko kojih vladaju velike tenzije.

Čini se, međutim, da okršaj nije povezan sa izborima, već sa nasiljem zaraćenih kriminalnih grupa koje je veoma rašireno u tom delu Meksika, prenela je agencija AFP.

Predsednik Komisije za ljudska prava pokrajine Gerero Ramon Navarete je izjavio da su članovi njegove agencije videli deset tela i da trenutno proveravaju izveštaje o još tri žrtve.

Jedan zvaničnik vlasti Gerera, koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je da bi ukupan broj poginulih umogao da iznosi čak 16.

Do pucnjave je došlo kad su u jednoj kući zasedali pripadnici "lokalnih grupa za samoodbranu", kad je ođednom ispred kuće stiglo osam vozila punih članova rivalske bande koji su otvorili vatru na sve koji su se nalazili unutra.

Postojanje grupa za samoodbranu lokalnog indijanskog stanovništva je legalno u Gereru, a do pucnjave je sinoć došlo uprkos velikom broju policajaca i vojnika raspoređenih u toj saveznoj državi uoči današnjih izbora.

XS
SM
MD
LG