Dostupni linkovi

Pančevo: Gradski štab zaseda o neispravnoj vodi


Gradski štab za vanredne situacije u Pančevu će u nedelju na sednici odlučiti o tome da li će voda biti proglašena ispravnom, ili će biti uvedena vanredna situacija

To je najavio gradonačelnik Pančeva Pavle Radanov koji je i komandant štaba.

"Do podne će stići rezultati analiza vode koje rade Inistitut za javno zdravlje Srbije 'Dr Milan Jovanović Batut', Gradski zavod za javno zdravlje Beograd i Zavod za javno zdravlje Pančevo. Ako koncentracije trihalometina u vodi budu ispod dozvoljene granice saopštićemo građanima da mogu ponovo da koriste vodu, a u suprotnom ćemo proglasiti vanrednu situaciju na teritoriji Pančeva", rekao je Radanov.

Dodao je kako se očekivalo da će analčize stići u subotu do ponoći, ali su ove tri zdravstvene institucije saopštile da im treba više vremena da bi obradile uzorke vode sa većeg broja punktova na mreži i u rezervoarima pančevačkog "Vodovoda".

Tržišna inspekcija je već obišla jedan broj velikih i manjih trgovina u gradu i nigde nije utvrđeno da ima nestašice flaširane vode ili da su trgovci podigli cene, naveo je Radanov.

Građani su pozvani da svaki pokušaj da se zaradi na nestašici pijaće vode u Pančevu prijave Štabu za vanredne situacije i prilože fiskalni račuin kao dokaz, rekao je gradonačelnik Pančeva.

Pančevci se od petka pijaćom vodom snabdevaju iz cisterni raspoređenih na 13 punktova u gradu i selima koja su priključena na gradski vodovod.

Zavod za javno zdravlje Pančeva je u petak saopštio da voda nije za piće ni spremanje jela zbog pojave kancerogenog jedinjenja trihalometina.

Na pojedinim mestima merenja koncentracije ovog hemijskog jedinjenje bile su i dvostruko više od dozvoljenih, izjavila je direktorka pančevačkog Zavoda Mica Sarić

XS
SM
MD
LG