Dostupni linkovi

Dačić: Trajno rešenje krize u Ukrajini učvršćuje evropsku bezbednost


Šef sprske diplomatije i predsedavajući OEBS-a Ivica Dačić izjavio je danas u Budvi da će ponovno učvršćivanje evropske bezbednosti jedino biti moguće ako se trajno reši kriza u Ukrajini.

On je na završnom skupu regionalnog 2BS Foruma pod nazivom "Buduće perspektive globalne bezbednosne arhitekture" u jugoistočnoj Evropi, izjavio da je jasno da kriza u Ukrajini "nije došla kao grom iz vera neba", već da je ona rezultat obnovljenih podela na relaciji Istok-Zapad.

Prema njegovim rečima, potpisano primirje u Ukrajini je krhko i narušeno svakodnevnim kršenjima, odnosno kontinuiranom upotrebom teškog naoružanja, i izbijanjem sukoba u blizini Širokina i Donjeckog aerodroma.

Dačić je ukazao da je do sad više od 6.400 ljudi izgubilo život u sukobu, da je više od 2,1 miliona Ukrajinaca pobeglo iz svojih domova, od čega je oko 1,3 miliona interno raseljeno, a preko 850.000 izbeglo u susedne zemlje.

"Ovakva ljudska patnja koja traje je potpuno neprihvatljiva. Još jednom pozivam sve strane da prestanu sa sukobima, da u dobroj veri ispune svoje obaveze u skladu sa sporazumima iz Minska, i da do rešenja ove krize dođu putem diplomatije i dijaloga. Moramo da obnovimo mir i smanjimo tenzije, u suprotnom može doći do obnavljanja eskalacije sukoba i opasnosti od veće konfrontacije", rekao je Dačić.

XS
SM
MD
LG