Dostupni linkovi

UN: Rusija i Kina protiv kažnjavanja dvojice Libijaca


Rusija i Kina usprotivile su se u petak uveče predlogu sankcionisanja dvojice Libijaca optuženih za podrivanje pregovora pod pokroviteljstvom UN-a o formiranju libijske vlade nacionalnog jedinstva, saopštili su izvori bliski UN.

Velika Britanija, Francuska, Španija i SAD zatražili su tu kaznu pošto posrednik UN za Libiju Bernardino Leon pokušava da postigne dogovor između dva parlamenta i dve vlade u Libiji koji se bore za vlast.

Rusija se tome usprotivila uz ocenu da je zahtev upućen na brzinu i da nedostaju dokazi.

Kina je navela da su pregovori o Libiji "došli do kritične tačke" i da Savet bezbednosti UN "pomno prati" razvoj situacije.

Svetske agencije su javile da Libijci, protiv kojih se traže sankcije, nisu vodeće ličnosti u pregovorima već su kazne namenjene kao "simbolična poruka visokim zvaničnicima".

U Libiji vlada haos posle svrgavanja i ubistva dugogodišnjeg libijskog lidera Moamera el Gadafija. Libija je podeljena između međunarodno priznate vlade sa sedištem u Tobruku, na istoku, i druge vlade u Tripoliju, koju podržavaju islamski pobunjenici.

Islamska država iskoristila je taj haos i prošle godine je ušla u Libiju. Džihadisti su u februaru pogubili grupu egipatskih Kopta koji su radili u Libiji a od početka godine kontroliše delove kod Sirta.

XS
SM
MD
LG