Dostupni linkovi

EU: Sankcije Rusiji treba produžiti do januara 2016.


Teške ekonomske sankcije koje je Evropska unija (EU) uvela Rusiji optuženoj da podržava proruske separatiste na istoku Ukrajine, trebalo bi da budu produžene do januara 2016. godine, saznaje agencija AFP pozivajući se na izvore bliske EU.Sankcije koje pogađaju razne privredne sektore Rusije, uključujući bankarstvo, odbranu i energetiku, čime je toj zemlji onemogućeno poslovanje na evropskom tržištu, ističu krajem jula.

Sankcije su uvedene 29. jula 2014. godine posle pada aviona malezijske aviokompanije iznad istočnog dela Ukrajine, koji je verovatno pogođen proruskom raketom. U nesreći su poginuli svi putnici i članovi posade, njih 298.

"Trebalo bi da one (sankcije) budu produžene za šest meseci", na samitu EU krajem juna, izjavio je evropski izvor i dodao da lideri EU prave "paralelu" između sankcija i primene mirovnog sporazuma postignutog u Minsku 12. februara.

"Kriterijum za ukidanje svih sankcije je sporazum iz Minska", dodao je isti izvor.

EU bi trebalo da razmotri i produžavanja sankcija Rusiji uvedenih 23. juna 2014. godine posle ruske aneksije crnomorskog poluostrva Krim.

XS
SM
MD
LG