Dostupni linkovi

Grčka igra sa kreditorima unervozila berze


Grčko kockanje sa odlaganjem otplate junske rate duga Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) izazvalo je danas nervozu na finansijskim tržištima, a neki istaknutiji ministri u vladi Aleksisa Ciprasa su rekli da bi Grčka mogla biti primorana na prevremene izbore ako kreditori ne omekšaju stav u pregovorima u vezi sa odmrzavanjem poslednje tranše međunarodne finansijske pomoći.

Premijer Cipras bi trebalo da na hitnoj sednici večeras izvesti Skupštinu o toku pregovora koji su zapali u ćorsokak, dok u njegovoj vladi raste gnev zbog zahteva kreditora, a među njegovim poslanicima negodovanje što izgleda da Vlada odstupa od predizbornih obećanja.

Vlada u Atini je juče zatražila i dobila odobrenje da sva četiri obroka junske rate otplate kredita MMF-u u iznosu od ukuono 1,6 milijardi evra isplati odjednom, poslednjeg dana juna. Prva rata je trebalo da bude plaćena danas, i zahtev za odlaganje je podstakao strahovanje da je finansijska situacija Grče još gora nego što se mislilo.

Ovo je prvi put da je jedna razvijena zemlja pribegla opciji spajanja otplate rata u jedan paket. MMF dozvoljava ovakav vanredan manevar, ali se to nije desilo još od 1980-ih godina, a to je tada uradila Zambija.

Ministar rada Panos Skurletis je rekao da je odluka o spajanju politička. Po njegovoj tvrdnji, današnja rata duga mogla je lako da se plati.

Cipras je u sredu odbio predlog sporazuma koji je iznela kreditorska trojka, i rekao da je jedino grčki predlog kredibilan.

Po njegovim rečima, trojka insistira na istim onim merama štednje koje su, kako smatra vlada u Atini, teško oštetile ekonomiju Grčke i smanjile je za 25 odsto.

XS
SM
MD
LG