Dostupni linkovi

Merkelova predviđa ambiciozan program za samit G7 u Nemačkoj


Nemačka kancelarka Angela Merkel predviđa ambiciozan program za sastanak Grupe 7 (G7) najrazvijenijih zemalja sveta koji se ovog vikenda održava u dvorcu Elmau, 100 kilometara južno od Minhena.

Poslednji samit te grupe u Nemačkoj bio je 2007. godine, kada je glavna tema bila borba protiv klimatskih promena.

Klimatske promene su i dalje na vrhu programa Angele Merkel, ali na dnevni red razgovora ove godine kancelarka namerava da stavi širok spektar tema, koje uključuju terorizam, Ukrajinu, zdravstvene krize kao što je epidemija ebole, globalni ekonomski rast i trgovinske sporazume.

Samit grupe najrazvijenijih zemalja, koji će se održati od nedelje do ponedeljka pod motom "razmišljati unapred, delovati zajedno" okupiće lidere Nemačke, Velike Britanije, Francuske, Italije, Kanade, Japana i SAD. Iz grupe najrazvijenijih zemalja sveta je isključena Rusija, zbog umešanosti u Ukrajini.

Policija Bavarske saopštila je da je spremna za proteste koji uobičajeno prate ovakve skupove i da je mobilisala 17.000 policajaca iz cele zemlje u najvećoj operaciji u svojoj istoriji. Trideset helikoptera nadletaće mesto održavanja skupa, a biće postavljeni i dodatni privremeni punktovi u obližnjoj bivšoj američkoj vojnoj bazi.

Velika su očekivanja da će se ostvariti neki napredak oko pitanja klime. Merkel je nagovestila da podržava plan smanjenja emisija štetnih gasova na nulu, i rekla je u nedavnom intervjuu da će se Nemačka i Francuska zajedno založiti na samitu G-7 za to, ali da u ovom trenutku o tom pitanju nema saglasnosti među državama. Najveći protivnici su Kanada i Japan, a SAD su negde između njih i četiri evropskih sila na samitu.

Nemačka je navela da će pitanje refinansiranja grčkog duga sigurno biti razmatrano, mada nije na zvaničnom dnevnom redu. U vezi s terorizmom, Nemačka je pozvala lidere Iraka, Nigerije i Tunisa da govore vođama G-7 o svojim iskustvima i da navedu svoje potrebe.

Druga bezbednosna pitanja uključuju nuklearne pregovore s Iranom, borbu protiv grupe Islamska dražava i pomorska sigurnost u Južnom kineskom moru posle poteza Kine. Takođe će se razmatrati šta može da se uradi da se okonča glad, s fokusom na konkretne ciljeve i programe.

XS
SM
MD
LG