Dostupni linkovi

SAD: Rast zapošljavanja, ali i nezaposlenosti


Američki poslodavci su u maju otvorili 280.000 novih radnih mesta, što je pokazatelj oporavka najveće svetske privrede nakon slabog početka godine, pokazali su danas podaci u Vašingtonu.

Ministarstvo rada SAD saopštilo je da je stopa nezaposlenosti prošlog meseca porasla na 5,5 sa 5,4 odsto iz aprila, ali sa dobrim razlogom, zbog toga što je više stotina hiljada gradjana počelo da traži posao i prijavilo se na biro za zapošljavanje, prenosi agencija AP.

Prošlomesečni rast zapošljavanja pokazuje da su kompanije optimistične i pored slabog starta 2015, tokom kog je američka privreda zabeležila negativan rast.

Prosečna plata po satu je u maju porasla 2,3 odsto na godišnjem nivou, ali i dalje jedva da napreduje bržim tempom od inflacije, koja je uporan problem za ekonomiju koja raste ograničenim tempom.

U protekla tri meseca, američki poslodavci su u proseku otvarali 207.000 radnih mesta mesečno, što je solidan rezultat, iako dosta niži u odnosu na prošlogodišnji prosek od 263.667 radnih mesta.

Prodaja novoizgradjenih stanova je u prva četiri meseca 2015. porasla 223,7 odsto na godišnjem nivou, a rast tražnje stanova doveo je do zapošljvanja 17.000 radnika u gradjevinskom sektoru samo u maju, pokazuju podaci u Vašingtonu.

Amerikanci su u maju kupili 1,64 miliona automobila i kamiona, najviše od jula 2005. U preradjivačkom sektoru je prošlog meseca otvoreno 7.000 novih radnih mesta, prvenstveno u automobilskom sektoru.

Američka privreda se, međutim, suočava sa brojnim izazovima, uključujući jačanje dolara za oko 19 odsto u odnosu na druge velike valute u proteklih godinu dana, što izaziva poskupljenje američkih proizvoda u inostranstvu i ograničava izvoz.

Međunarodni monetarni fond pozvao je ove nedelje američku centralnu banku da odloži planirano podizanje kamatne stope do 2016, dok ne bude jasnijih znakova vezanih za plate ili inflaciju nego što je to sada slučaj.

XS
SM
MD
LG