Dostupni linkovi

Porošenko za mirovne snage UN na granici s Rusijom


Predsednik Ukrajine Petro Porošenko založio se danas za razmeštanje mirovnih snaga Ujedinjenih nacija duž granice s Rusijom.

"Činimo sve da dovedemo mirovne snage s ciljem da zaštitimo Ukrajinu od ruske agresije, uključujući i nekontrolisane delove ukrajinsko - ruske granice", rekao je Porošenko na konferenciji za novinare u Kijevu.

Porošenko je, kako je preneo Tas s, ranije rekao da Ukrajina ima pravo da se obrati Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija sa zahtevom da razmesti mirovnu misiju kako bi došlo do mira u zemlji.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov ranije je rekao da inicijativa Kijeva ima za cilj da zemlju podeli na dva dela i dodao da Moskva u Savetu bezbednosti UN neće glasati za mirovnu misiju UN u Ukrajini.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće danas hitan sastanak o širenju sukoba u Ukrajini, koji prete primirju dogovorenom pre četiri meseca uz posredovanje EU.

Hitan sastanak SB UN zatražila je Litvanija, pošto je predsednik Ukrajine Petro Porošenko rekao da je 9.000 ruskih vojnika prisutno na teritoriji Ukrajine i upozorio na opasnost od "potpune invazije" Rusije duž cele zajedničke granice.

XS
SM
MD
LG