Dostupni linkovi

Opek zadržava isti nivo proizvodnje


Organizacija zemalja proizvođača nafte (OPEK) odlučila je danas da ne menja obim proizvodnje ovog energenta još šest meseci, uprkos upozorenjima o mogućem padu cene i želji Irana da poveća izvoz.

Saudijski ministar za naftu Ali al Naimi objavio je ovakav ishod posle sastanka u Beču i dodao da će se članice ove organizacije ponovo sastati u decembru.

Cene nafte porasle za više od trećine, nakon što su u januaru pale na 45 dolara za barel, što je bilo najmanje u poslednjih šest godina.

U narednim mesecima očekuje se dinamična diskusija o obimu proizvodnje nafte, pošto Iran i Libija planiraju da "odvrnu slavine" posle višegodišnje umanjene proizvodnje.

Iranski ministar nafte Bidžan Zanganeh tražio je od članica OPEK-a da njegovoj zemlji daju više prostora i omoguće joj isporuku milion barela nafte na dan kada sankcije Zapada budu formalno ublažene.

Libija, koja je i dalje opterećena građanskim ratom, nada se da će udvostručiti proizvodnju na oko milion barela dnevno do septembra ukoliko njene ključne luke nastave da rade.

Barel sirove nafte danas se prodaje za nešto manje od 62 dolara, što je blizu najniže cene u poslednjih sedam sedmica.

XS
SM
MD
LG