Dostupni linkovi

Britanski institut: Moguć rat između Rusije i Evrope


Kraljevski institut za međunarodne odnose u Londonu "Četam haus" (Chatam House) procenjuje da može doći do sukoba evropskih država i Rusije te da Evropa mora biti spremna za "ograničene oružane akcije".

Autori dokumenta - šest stručnjaka koji su specijalizovani za odnose Rusije i Evroazije - ocenjuju da treba naći "efikasnije načine da se ruski režim i Rusi uvere da je za njihove nacionalne interese dobro da se Rusija integriše u Evropu, a ne da se izoluje kao regionalni moćnik".

U izveštaju se govori o izazovima sa kojima se trebaju suočiti zapadne zemlje u svetlu ukrajinskog konflikta i sve veće zategnutosti u odnosima između Evrope i Rusije.

Eksperti Kraljevskog instituta smatraju da evropske države "potcenjuju opasnost koja poslednjih godina dolazi od Moskve", kao i da nisu uspele da odgovore na "rusku agresiju prema Ukrajini".

Oni navode da se do 2013. verovalo da Rusija "može biti konstruktivna i zdrava članica međunarodne zajednice", ali da sada, "dok Moskva sledi ovakav politički pravac, ona ne može biti ni partner ni saveznik".

Autori izveštaja smatraju dapostoji mogućnost da ukrajinski konflikt dovede do direktnog sukoba između Rusije i evropskih država.

Eksperti Kraljevskog intituta pozivaju Evropljane da se "pripreme za teškoće koje će neizbežno nastupiti kada u Rusiji dođe do smene vlasti".

Oni tvrde da je potrebno jačanje snaga NATO-a i sveobuhvatni program obnove naoružanja.

XS
SM
MD
LG