Dostupni linkovi

Kanada uvodi biometrijske testove za sve posetioce sa vizom


Kanadski premijer Stiven Harper (Stephen) najavio je juče nekoliko mera za osiguravanje bezbednosti među kojima je i veliko proširenje liste zemalja za biometrijski pregled posetilaca iz inostranstva kojima je za ulazak u Kanadu potrebna viza.

Očekuje se da će biometrijska lista biti proširena na još 148 zemalja čiji će državljani, osim vize, morati pre ulaska u Kanadu da obave i biometrijska testiranja koja mogu da uključe davanje otisaka prstiju, snimanja očne zenice i rožnjače, prepoznavanje lica i druge testove.

Od jeseni prošle godine ta obaveza već važi za odredjene posetioce, studente i radnike na privremenom radu u Kanadi - državljane 30-ak zemalja od koji je samo jedna (Albanija) sa Balkana.

Oni za biometrijske testove plaćaju 85 dolara po osobi. Obaveza biometrijskog pregleda za lica sa proširene liste zemalja neće stupiti na snagu pre 2018-2019. godine jer su potrebne izmene u kanadskom zakonodavstvu.

Premijer Harper rekao je da će u tu svrhu biti obezbeđeno 300 milona dolara tokom pet godina.

U cilju borbe protiv terorizma i osiguranja bezbednosti on je takođe najavio dodatna sredstva koja će biti usmerena Kanadskoj bezbednosnoj i obaveštajnoj službi kao i Kanadskoj poreskoj agenciji.

XS
SM
MD
LG