Dostupni linkovi

Postignut napredak u pregovorima o nuklearnom programu Irana i velikih sila


Iran i velike sile ostvarile su "znatan napredak" u sastavljanju konačnog sporazuma o spornom iranskom nuklearnom programu. Sporazum treba biti zaključen do kraja juna, rekao je danas glavni iranski pregovarač Abas Aragči.

"Ostvarili smo znatan napredak u finalnom tekstu, ali ne toliko kada je reč o aneksima i rad se nastavlja ", rekao je Aragči, prema internet sajtu državne televizije, po dolasku u Beč gde nova runda pregovora treba da počne danas.

Međunarodni pregovori o iranskom nuklearnom programu treba danas da se nastave u Beču u nadi da će do 30. juna da se postigne konači sporazum između grupe pet plus jedan (Kina, SAD, Rusija, Francuska, Velika Britanija i Nemačka) i Irana.

Američku delegaciju predvodi politička direktorka i pregovarač za iransko pitanje Vendi Šerman, rekla je juče portparolka Stejt departmenta Mari Harf.

Prilikom prethodnog sastanka između američkog državnog sekretara Džona Kerija i njegovog iranskog kolege Mohamada Džavada Zarifa u subotu u Ženevi nisu premošćene razlike, posebno oko pitanja inspekcija iranskih vojnih lokacija u okviru dodatnog protokola za ugovor o neširenju nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG