Dostupni linkovi

Vučić: Podrška SAD evrointegracijama Srbije


Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je posle sastanka u Beloj kući sa savetnicom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, da Beograd može da računa na podršku Sjedinjenih Država, ali je i naglasio da SAD veoma poštuje ekonomske reforme Srbije.

"Suzan Rajs je izrazila nedvosmislenu podršku otvaranju prvih poglavlja u pregovorima sa EU i verujem da će signal Vašingtona Evropskoj uniji biti signal podrške Srbiji. A kad imate podršku SAD onda je sve neuporedivo lakše i to je važno za Srbiju", rekao je Vučić

Prema njegovim rečima, SAD su veoma zadovoljne političkom stabilnošću u regionu na koji je „Srbija i tekako imala uticaj“. Vučić je kazao da je sa Rajsovom razgovarao o odnosima Srbije sa BiH, Kosovom, Albanijom i Hrvatskom, između ostalog i „puštanju Veljka Marića na teritoriju Hrvatske“.

Kada je reč o stanju u BiH, Vučić kaže da je ponovio američkim sagovornicima da podržava njen teritorijalni integritet i „očuvanje Republike Srpske kao eniteta u okviru BiH“.

„Istakao sam čvrstu opredeljenost Srbije da utiče na očuvanju mira i stabilnosti, potpuno uvereni da je to jedini put napred za sve zemlje Zapadnog Balkana“.

On je kazao da je sa Suzan Rajs razgovarao i o neophodnosti da Srbija diversifikuje izvore snabdevanja gasom.

"Ja sam ponovio ono što uvek kažem a to je da je Srbiji potrebno da diversifikuje snabdevanje gasomo iz različitih izvora. Govorio sam o poseti Azerbejdžanu, odnosima sa Rusijom i mogućnosti da u budućnosti dopremamo gas sa Krka," rekao je Vučić, dodajući da je o tome bilo dosta reči i sa američkim ekspertima za gas.

"Moj posao kao premijera Srbije je da obezbedim dovoljno gasa 2019 i 2020. godine, a to radim i ovde," rekao je srpski premijer.

"Nadam se da ćemo imati dosta podrške od SAD ne samo u vezi našeg puta u EU već i u pogledu gasne diversifikacije za Srbiju i Balkan," kazao je Vučić.

On je rekao da je sa savetnicom američkog predsednika razgovarao i o srpskoj ekonomiji.

Istakao je da Srbija, što se ekonomije tiče, ima svuda, pre svega na Zapadu, veliko poštovanje zbog načina na koji je uspela da spusti fiskalni deficit.

Vučić je objasnio da je bilo predviđeno da se sastane u Beloj kući sa američkim potpredsednikiom Džozefom Bajedenom, ali da je on van Vašingtona, u Delaveru zbog velike porodične tragedije.

On je najavio da postoji mogućnost da delegacija Srbije ode u Delaver i izrazi saučešće Bajdenu.

XS
SM
MD
LG