Dostupni linkovi

Obama potpisao zakon o ograničenju prisluškivanja telefonskih razgovora


Američki Kongres usvojio je reformu zakona o nadzoru kojom su ograničena ovlašćenja Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), posebno program prisluškivanja telefonskih razgovora koji je uveden posle terorističkih napada u Njujorku 11. septembra 2001.

Predsednik SAD Barak Obama je odmah po usvajanju zakona u parlamentu, kasno sinoć potpisao zakon poznat kao USA Freedom Act.

Za ograničavanje programa prikupljanja podataka iz telefonskih razgovora, koje će odsad biti pod nadležnočću telefonskih kompanija, glasalo je 67 senatora, dok su 32 bila protiv.

"Zakon će ojačati zaštitu građanske slobode i obezbediti veće poverenje javnosti u ove programe", naveo je Obama u saopštenju.

Članovi obaveštajnog odbora Senata su godinama upozoravali na program telefonskog prisluškivanja, čije detalje je pre dve godine objavio bivši sllužbenik NSA Edvard Snouden.

Novi zakon je izazvao podele među republikancima. Dok je predsednik Predstavničkog doma republikanac Džon Bejner podržao reformu, lider većine u Senatu Mič Makonel zalagao se za produženje nepromenjenog važećeg zakona, ali nije dobio podršku desetak republikanaca za svoj amandman.

Na kraju je za zakon glasalo 23 senatora iz redova republikanaca, dok je protiv bilo 30. Novim zakonom ukinuta su ovlašćenja NSA da prisluškuje telefonske razgovore i sakuplja podatke tražeći vezu s medjunarodnim teroristima. Ti podaci će ubuduće moći da se dobiju na osnovu sudskog naloga za određen broj od telefonskih kompanija, koje obično čuvaju podatke 18 meseci.

XS
SM
MD
LG