Dostupni linkovi

UN apelovale na nastavak pregovora Izraela i Palestine


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozvao je na hitan nastavak mirovnih pregovora Izraela i Palestine i okončanje jednostranih akcja koje podrivaju poverenje.

Na konferenciji kojom je obilježena 65. godišnjica Agencije UN za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA), Ban je u utorak rekao da nikada nije planirano da ta agencija toliko dugo traje, ali da ona i dalje postoji zbog političkog neuspjeha.

Šef UNRWA Pjer Krehenbil izjavio je da je danas u regionu registrovano više od pet miliona palestinskih izbjeglica, što je "jednako broju stanovnika Norveške ili Singapura".

Palestinske izbjeglice su, po njegovim riječima, "suočene s egzistencijalnim krizama na mnogim frontovima", žive u blokadi u Gazi, strahuju od hapšenja od izraelske vojske na Zapadnoj obali i zarobljeni su u "nemilosrdnoj opsadi i nasilju" u izbjegličkom kampu Jarmuk kod sirijske prijestonice Damask.

"Njihova izolacija, isključenje i oduzimanje imovine predstavljaju tempiranu bombu za region", kazao je Krehenbil. Dodao je da je 65 odsto registrovanih izbjeglica mlađe od 25 godina, da su oni obrazovani, ali nezaposleni i bez perspektve i slobode kretanja, što ih može dovesti u očaj i prinuditi da "izaberu opasne puteve preko Mediterana ili dalje".

Zamjenik izraelskog ambasadora David Roet optužio je UNRWA da ima propalestinsku političku agendu koja prevazilazi njen humanitarni mandat.

XS
SM
MD
LG