Dostupni linkovi

Ekstremisti Boko Harama demantuju da trpe poraze


Pripadnici takozvane "Islamske države u Zapadnoj Africi" što je nov naziv nigerijske ekstremističke grupe Boko Haram, demantovali su danas da su pretrpeli poraze od međunarodne koalicije koja se bori protiv njih.

Na desetominutnom video snimku, objavljenom na Jutjubu, na kojem se ne pojavljuje vođa Boko Harama, Abubakar Šekau, jedan muškarac s pokrivenim licem kaže da je, uprkos vojnim akcijama koje su februara pokrenule Nigerija, Kamerun, Čad i Niger, i nedavnih pobeda te koalicije, "skoro cela teritorija i dalje pod kontrolom" Boko Harama.

Na videu je logo "Islamska država u Zapadnoj Africi" koji se pojavio pošto je ove godine Boko Haram izrazio privrženost organizaciji "Islamska država" čija je vojska zauzela velike delove Iraka i Sirije.

Na februarskom video snimku vođa Boko Harama, Abubakar Šekaku je rekao da će poremetiti predsednićke i parlamentarne izbore, što se nije ostvarilo.

Vođa Boko Harama pojavio se na većini video snimaka koje je ta grupa objavila u poslednje tri godine, i to što nije na današnjem snimku moglo bi da ukaže da više nije živ.

Nigerijska vojska je više puta tvrdila da je ubila Šekaua.

XS
SM
MD
LG