Dostupni linkovi

Sepp Blatter podnio ostavku


Na upravo održanoj vanrednoj press konferenciji u Cirihu, u petak po peti put izabrani predsjednik FIFA-e Sepp Blatter podnio je ostavku na čelnu funkciju krovne organizacije svjetskog fudbala.

Kako je rekao Blatter vanredni izbori za predsjednika FIFA-e održaće se što je prije moguće.

"FIFA je bila moj život, ono što je najvžnije za mene FIFA i fudbal širom svijeta".

Moj mandat izgleda nijesu svi podržavali, rekao je Blatter i konačno i sam priznao: "FIFA-i je potrebna duboka rekonstrukcija" .

Svi njegovi kritičari tvrdili su da nema rekonstrukcije FIFA-e dok je na njenom čelu Sepp Blatter.

Blatter (79) objavio je ovu odluku samo šest dana nakon što je švajcarska policija u saradnji sa američkim FBI uhapsila sedam njegovih sardnika , visokih zavničnika FIFA-e koje je američko državno tužilaštvo optužilo za korupciju i mito u vrijednosti višoj od 150 miliona dolara u peridu od 24 godine.

Blatter je dva dana kasnije u petak 29.maja, izašao na izbornu konferenciju FIFA-e i pored otvorenih poziva iz svijeta sporta ali politike da se povuče i dobio peti mandat na čelu FIFA-e , što je funkcija na kojoj je bio od 1998.godine.

Nakon prvog kruga glasanja na kongresu, u kojem je Blatter dobio podršku 133 od 209 saveza, njegov protivkandidat jordanski princ Ali bin Al Husein povukao se i omogućio Blatteru da dobije i peti mandat.

Uslijedile su oštre reakcije sportskog svijeta, špekulacija o mogućem bojkotu FIFA-e zbog brojnih zloupotreba o kojima se godinama špekulisalo, a koje su sada počeli dokazivati i oragni reda, te poruka da se istraga u SAD nastavalja.

FIFA je ranije danas demantovala da je njen generalni sekretar, Jerome Valcke, umiješan u uplatu od 10 miliona dolara koja se nalazi u centru korupcijskog skandala koje istražuju emerički istražni organi.

"Jerome Valcke nije imao ulogu u uplati, koju je odobrena od strane predsjednika FIFA-inog finasijskog komiteta" navedeno je u saopštenju FIFA-e 2.juna.

Američki istražni oragni vjeruju da je Valcke prebacio taj novac 2008. godine na račun koji je kontrolisao Jack Warner, bivši visokorangirani FIFA zvaničnik koji je uhapšen i suočen sa optužbama za korupciju u SAD.

Istražitelji u SAD vjeruju da je novac plaćen kao mito u zamjenu da Warner i ostali glasaju za dodjeljivanje svjetskog prvenstva u fudbalu Južnoj Africi 2010.

Osim u SAD posebnu istragu vodi tužilaštvo u Švajcarskoj zbog sumnji da je bilo mita i korupcije u FIFA-i prilikom dodjeljivanja domaćinstva svjetskih kupova Rusiji 2018. i Kataru 2022.

XS
SM
MD
LG