Dostupni linkovi

Antić: Gasna interkonekcija sa Bugarskom do 2018.


Gasna interkonekcije između Srbije i Bugarske trebalo bi da bude završena do 2018. kako bi u 2019. kroz taj gasovod potekle prve količine gasa, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

On je u Beogradu, posle potpisivanja Protokola sa zasedanja Srpsko-bugarske međuvladine komisije za ekonomsku saradnju, novinarima rekao da su tim dokumentom definisani dodatni elementi dvosmernog gasovoda koji će biti dug 150 kilometara i imati kapacitet 1,8 milijardi kubinih metara gasa godišnje.

Antić je rekao da će se 60 odsto gasovoda nalaziti na terioriji Srbije i da će Bugarska iz fondova EU podržati Srbiju u nastojanju da obezbedi finansiranje izgradnje te deonice.

On je podsetio da je Bugarska uz pomoć EU već obezbijedila finansiranje svoje dionice gasovoda.

Naglasio je da će gasovog obezbijediti energetsku sigurnost i dodatne izvore gasa za obje države.

Ministar ekonomije Bugarsk Božidar Lukarski je kazao da će dalju realizaciju projekta izgradnje gasovoda omogućiti planirano potpisivanje protokola između nadležnih ministarstava Srbije i Bugarske.

"Bugarska već ima gasnu interkonekciju sa Rumunijom i Grčkom", rekao je Lukarski i istakao da je i za Srbiju i Bugarsku važno da imaju diversifikaciju izvora gasa.

XS
SM
MD
LG