Dostupni linkovi

Vigemark: Sa SPP-om BiH izjednačena sa drugima u regionu


Specijalni predstavnik EU za BiH Lars Gunar Vigemark izjavio je danas u Sarajevu da je imidž BiH znatno unaprijeđen stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), čime je BiH konačno izjednačena sa drugim zemljama u regionu.

"To je izuzetno važan signal kojim se šalje poruka, između ostalog i stranim investitorima, o pravnoj sigurnosti", rekao je Vigemark, konstatujući da ostaje još mnogo posla na realizaciji održivih socio-ekonomskih i drugih reformi.

Na konferenciji pod nazivom "Unapređenje poslovnog ambijenata i spoljnotrgovinskog poslovanja", koju je organizovala Vanjskotrgovinska komora BiH, Vigemark je ukazao na potrebu da privrednici u BiH ispunjavaju standarde EU.

Ministar vanjske trogovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak saglasni su da BiH, da bi privukla strane ivestitore i da bi unaprijedila poslovni ambijent, mora da ima stabilne institucije koje će raditi svoj posao, a biznis u njoj mora biti predvidiv.

Šarović je istakao da je poslovno okruženje BiH, kao i pitanje njene konkurentnosti, najlošije u regionu i Evropi, te naglasio da je neophodno da se neke stvari iz korijena promijene.

"Potrebno je radikalno promijeniti zakonodavstvo, a u 2015. godini donijeti niz reformskih zakona. To je posao koji se radi u kontinuitetu", rekao je Šarović i dodao da BiH predstoji niz reformi.

XS
SM
MD
LG